PDS:

Het Prikkelbare Darm Syndroom(PDS) wordt ook wel IBS of spastische darm genoemd. Het is een functionele aandoening, d.w.z. dat er organisch geen afwijkingen aan de darm gevonden worden, maar dat de werking ervan verstoord is. PDS kan veel verschillende en soms ernstige klachten geven en het (sociale) leven sterk beïnvloeden. Medicijnen en dieetvoorschriften geven niet altijd het gewenste resultaat.
De succesvolle behandelmethode met hypnotherapie is door de Engelse gastro-enteroloog Prof. Peter Whorwell in Manchester ontwikkeld. Deze methode wordt ‘darmmanagement’ genoemd en bestaat uit een combinatie van psychotherapeutische gesprekken, hypnotherapeutische behandeltechnieken en lichamelijke oefeningen.
In een programma van 14 sessies wordt gewerkt aan ontspanning en aan pijn- en stressreductie. Het programma wordt afgestemd op de individuele klachten. De oefeningen die worden aangeleerd kunnen worden ingezet om krampen te verminderen, de stoelgang te reguleren en meer ontspanning te bereiken. Verschillende onderdelen van de sessies worden op CD opgenomen, zodat thuis verder kan worden geoefend. Er is sinds 1984 veel onderzoek gedaan naar de resultaten van deze behandelmethode. Gebleken is dat 80-85% van de mensen die het behandelprogramma gevolgd hebben bij een gespecialiseerde hypnotherapeut, baat heeft bij de methode!
Voor meer informatie kunt u natuurlijk contact opnemen met de praktijk.
Of de website raadplegen van de beroepsvereniging van Samenwerkende PDS-therapeuten.