Misofonie

Misofonie is een overgevoeligheid voor bepaalde geluiden. Vaak betreft dit mondgeluiden, zoals smakken, kauwen, slurpen, slikken. Deze geluiden worden dan triggergeluiden genoemd en leiden tot walging en woede. Ook andere geluiden zoals klikken met een pen of trommelen met de vingers kunnen triggergeluiden zijn. Soms bestaat ook overgevoeligheid voor repeterende bewegingen, zoals wippen met de voet. De woede die door de triggers wordt opgeroepen, wordt zowel door degene die lijdt aan misofonie als door de omgeving als extreem en niet bij de situatie passend ervaren. Zowel de misofonie op zichzelf als de sociale impact leiden tot veel stress.

De behandeling voor misofonie bestaat in deze praktijk vooral uit hypnotherapie. De hypnotherapie dient hier drie doelen:
Als eerste wordt in korte tijd een effectieve ontspanning van lichaam en geest bereikt. Ten tweede is het onbewuste rechtstreeks toegankelijk voor therapeutische suggesties en tenslotte traint men met hypnotherapie het richten van de aandacht. Vooral dit laatste helpt om de kwellende hyperfocus van de misofonie los te kunnen laten. Hiervoor is het wel nodig om, liefst dagelijks, de CD's te beluisteren die tijdens de therapie gemaakt worden. Ook oefeningen uit mindfulness en yoga (ademhaling), en cognitieve therapie behoren tot het programma, dat meestal uit acht sessies van één uur bestaat.

Ervaringen van cliënten:

- Onze ervaring met een behandeling tegen misofonie.

In 2019 ben ik met mijn dochter van destijds 15 jaar bij Marianne terecht gekomen.

Dit omdat mijn dochter ernstige misofonieklachten had, maar ook ontzettend perfectionistisch was.

Ons gezin leed hier heel erg onder, maar zeker ook zijzelf.

Marianne heeft mijn dochter behandeld met de methode die zij zelf ontwikkeld heeft. Na een intake zijn wij aan het behandelproces begonnen.

Na de laatste behandeling zijn we nu een jaar verder en ze heeft er ontzettend veel baat bij gehad. Haar klachten zijn niet helemaal weg, maar zeker met 75/80 procent verminderd.

Haar broer blijft wel haar trigger, maar we kunnen weer met ons gezin gezamenlijk eten, ze kan weer gewoon met vriendinnen chips eten en ze zit ook weer veel lekkerder in haar vel.

Mariëlle Goumans

 

Hoi Marianne,

Anderhalf jaar geleden kwam ik voor het eerst bij jou langs om de therapie te volgen die mij van mijn misofonie af zou moeten helpen.

In het begin had ik er nauwelijks vertrouwen in dat dit ging werken. Ik dacht: hoe gaan audio’s mij nou helpen. Maar uiteindelijk nadat ik toch die audio’s ging beluisteren, bleek het daadwerkelijk te werken.

Ik heb geleerd hoe ik mijn focus kan verleggen.

Tot op de dag van vandaag doe ik dit nog steeds en gebeurt het vrijwel onbewust.

Als ik in procenten zou moeten uitdrukken hoeveel van mijn misofonie weg is, zou dat tussen de 95 en 100% liggen.

Ook vond ik het altijd heel gezellig bij jou en je stelde mij goed op mijn gemak.

Groetjes, Wiep Klaassens (15) Nijmegen

 

 

 

In 2018 was ik in therapie bij Marianne voor misofonie.

De triggers zijn niet echt weg, maar ik kan er veel beter mee omgaan.

Ik kan mijn gedachten wel omzetten zodat ik er niet veel last van heb.

Dat is nu, eind 2020 nog steeds zo.

W. man, 58 jaar, Ottersum